[...] człowieka powoduje spore problemy. Nadmierne spożycie powoduje zachwianie równowagi immunologicznej i przyczynia się do wzrostu stanów zapalnych w organizmie. W wielu badaniach wskazuje się na pro-nowotworowe działanie kwasów omega-6 podczas, gdy omega-3 skutecznie spowalniają rozwój nowotworów. WPŁYW OMEGA-3 NA NASZ ORGANIZM [...]
Jakie białko wybrać? Kiedy je stosować? Wiele osób uprawiających sport zadaje sobie właśnie to pytanie. WSTĘP Dawniej dostarczenie organizmowi dodatkowej porcji białka wymagało nie lada wyczynów - od jedzenia ogromnych ilości mięsa, ryb i soi aż do picia mleka i surowych jaj. Na szczęście te czasy już minęły. Przez ostatnie dwadzieścia lat [...]
[...] co daje Evodiaminie wyróżniająca siłę do zwiększania produkcji ciepła i jednoczesnej jej utraty, ostatecznie prowadząc do wykorzystywania tłuszczu jako energii. Najnowsze badania potwierdzają, że rzeczywiście Evodiamina powoduje u ssaków utratę wagi. Dodatkowo, Evodiamina zwiększa wydzielanie katecholaminy z nadnerczy, ostatecznie prowadząc do [...]
[...] do utrzymania odpowiedniej równowagi całego systemu odpornościowego człowieka oraz ochrony organizmu ludzkiego przed wirusami, bakteriami, grzybami i drożdżami. Ponadto badania naukowe wykazały że Colostrum w znacznym stopniu zmniejsza wydzielanie cytokin typu TNF i IL6 Beta glukan 1,3/1,6D - preparat silnie stymulujący układ odpornościowy, [...]
[...] głowy to dolegliwości na które uskarżamy się coraz częściej. Wizyta u lekarza nie wnosi nic nowego, a diagnoza niepokój, środki uspakajające, albo skierowanie na dalsze badania budzą niezadowolenie. Bardziej wytrwali zaczynają wędrówkę po lekarzach, jednak większość z nas stwierdza, że skoro nasze ciało nie odbiega zbytnio od normy nie jest [...]
[...] chroni komórki przed niszczycielskim działaniem wolnych rodników. Cudowne właściwości? Odkrycie, że osobom chorym na serce brakuje koenzymu Q10, zapoczątkowało badania nad zastosowaniem go w kardiologii. Przypuszczano, że CoQ10 jest w stanie złagodzić dolegliwości towarzyszące zastoinowej niewydolności serca (niezdolność do [...]
[...] (pieców komórkowych), gdzie tłuszcz może być rozłożony i zamieniony w energię. Dlatego L-Karnityna jest niezbędna dla produkcji energii z tłuszczu (5). Przeprowadzone badania ujawniły skuteczność L-Karnityny odnoście wyników sportowych, prawidłowego funkcjonowania układu krążenia, zarządzania wagą i wielu innych... Sportowcy cenią [...]
[...] i jęczmienia. Dlatego też najwyższą wartość pokarmową posiadają produkty wytworzone z mieszanek mąki amarantusowej z mąką tradycyjnych roślin zbożowych. Przeprowadzone badania nad przydatnością amarantusa do produkcji zbożowych mieszanek odżywczych dla niemowląt wykazały, że przy proporcji 60% amarantusa i 40% owsa uzyskano wartość odżywczą [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] Jak pisałem między jabłczanem a monohydratem jest jedna mała różnica, że mono ciągnie troszkę więcej wody i nic więcej. Tak więc jest to mit całkowicie bez podparcia w badaniach. 19. Co zrobić aby będąc na monohydracie kreatyny nie zalało mnie wodą? odp: Odpowiedź jest prosta - należy mieć dobrą dietę. Czego unikaj? Unikaj zbyt dużych [...]
Witam Na temat jajek powstało wiele artykułów, jest to produkt który budzi wiele kontrowersji, także wśród was. Często pytacie czy spożycie jajek wpływa na wzrost poziomu cholesterolu, w jakiej postaci je zjadać itd. Mam nadzieję że ten artykuł pozwoli wyjaśnić sporne kwestie oraz poszerzy waszą wiedzę. Życzę miłego czytania. Jajko kurze [...]
[...] u osób nie reagujących na nią, osób które nie odczuwają żadnych korzyści z jej przyjmowania. Na dodatek, jest rewelacyjnym transporterem kreatyny do mięsni, niektore badania wskazują zwiekszenie dostarczonej kreatyny do mięsni o prawie 70%, co znacząco poprawia efekty suplementacji. GLUCURONOLACTONE (DGL-Glukuronolakton) [...]
[...] w tym zakresie, tak jak klasyczny trening aerobowy był przełomowym wydarzeniem z początku lat 90. poprzedniego wieku? Dlaczego trening interwałowy jest taki skuteczny? Otóż badania ujawniły dwa zjawiska za to odpowiedzialne. Po pierwsze, podczas samego treningu interwałowego spalamy więcej kalorii niż podczas treningu aerobowego, po drugie, i to [...]
[...] zwierząt mięsożernych, mięso, które spożywamy, pozostaje w nich dłużej, w wyniku czego zaczyna się psuć i wytwarzać substancje toksyczne. Te trujące substancje, jak wykazują badania, mogą być przyczyną raka okrężnicy, a przeciążenie przez nie wątroby, której funkcją jest wydalanie związków toksycznych z organizmu, może doprowadzić do jej [...]
Część I. Ćwiczenia aerobowe Ćwiczenia aerobowe (tlenowe) to taki rodzaj aktywności, która przyspiesza oddech i bicie serca dzieki czemu do mięśni i narządów ciała dociera więcej utlenionej krwi. Serce i płuca osoby wykonującej taką aktywność współpracują przy dostarczaniu tlenu do organizmu. Ćwiczenia aerobowe zmuszając płuca i serce do cięższej [...]
[...] ze sterydami jest też taki, że powodują nieustanne zmiany nastrojów i nieraz już miałem taki dół, że nic tylko się pociąć. Nie zdziwiłbym się więc, gdyby ktoś kiedyś zrobił badania, ile samobójstw to wina sterydów. Na siłowni huśtawki humorów nikogo nie dziwią. Często zdarza się, że chłopaki strasznie się śmieją, a za chwilę - te wielkie byki - [...]
[...] kiedys w osobnym artykule powołując się na wyniki badan naukowych (Istituto di Fisiologia Umana, Università di Siena, Via Laterina 8, I-53100 Siena, Italy, ), podobnie ich badania dowodzą ich pozytywnego wpływu na wzrost beztłuszczowej masy ciala (Institute of Human Physiology, University of Verona, Italy). Osobiście patrząc z perspektywy czasu [...]
przeglądając różne działy, tylko kilka razy natknąłem się na wątki związane z tym specyfikiem wytwarzanym(a raczej gromadzonym) przez pszczoły... myślę że to specyfik godny uwagi,doskonałe źrołdło witamin i innych pozytecznych skladnikow, tak więc zamieszczę kilka informacji o nim , może komuś sie przydadzą SKŁAD: Witaminy: A, B1, B2, B3, B6, B12, [...]
[...] odpowiedzi na to, twój organizm będzie produkował jeszcze więcej insuliny, co z kolei spowoduje jeszcze większy wzrost komórek tłuszczowych. Dobrą wiadomością jest fakt że badania przeprowadzone na zdrowych osobnikach w wieku od 55 do 60 lat, którzy trenowali z obciążeniami trzy razy w tygodniu, pokazały wzrost aktywności insuliny. Każdy [...]
[...] spożywano albo testowany napój z udziałem kofeiny albo placebo. Wykonano 4 ćwiczenia do upadku mięśniowego: wyciskanie, martwy ciąg, wiosłowanie i przysiad. Według autorów badania - wszelkie testowane czynniki wypadają na korzyść grupy spożywającej napój z kofeiną. Czyli wykonano więcej powtórzeń, bez względu na ćwiczenie, oraz zebrano wyższe [...]
[...] poza sportowcami odżywek dla dzieci, rekonwalescentów po chorobach i operacjach oraz osób cierpiących na przewlekłe choroby np. AIDS czy zapalenie wątroby. Istnieją liczne badania dotyczące enzymatycznej hydrolizy podstawowego białka serwatkowego jakim jest -laktoglobulina. Poza pepsyną i trypsyną używano specyficznych proteaz otrzymanych z [...]